El Dominical - Col·lecció d’instruments Institut Jaume Balmes


Bon diumenge!

Dilluns passat es va presentar la col·lecció d’instruments històrics del nostre institut. El nostre centre és l'Institut d'ensenyament secundari més antic de la ciutat de Barcelona!!! http://www.jaumebalmes.net/p/historia.html


A la presentació hi van parlar la Mireia Martínez, directora de l’Institut; la Karmen Montané, bibliotecària de l’institut; l’arquitecte Marc Cuixart, l’Eva Pascual, restauradora; el Director General de Patrimoni, Jusep Boya i un dels tècnics que ha participat en la documentació. Va ser molt interessant tot el que van explicar!



Van assistir a la presentació també representants del Consorci d’Educació de Barcelona, de l’Arxiu Nacional de Catalunya, de l’IMEB, del Museu d’Història de Barcelona, professors, ex alumnes, famílies, representants de l’AMPA; algunes alumnes (!!!), etc. I les persones que hi vam assistir vam poder escoltar les explicacions sobre els instruments que ens van deixar admirar (aquí trobareu més imatges de la col·lecció https://sites.google.com/a/xtec.cat/xehbcn/centres/institut-jaume-balmes/imatges). Per què va ser important el que va passar? El més important és que es presentaven els resultats d’una feina que s’està fent des de fa temps per documentar els fons històrics del nostre institut. És impressionant el que estan trobant i documentant. Documentar aquests fons (que vol dir saber quin objecte o document és, datar-lo, cercar-ne la procedència, etc) i presentar-los (amb activitats, amb exposicions, etc) permetrà explicar la importància del patrimoni de l’Institut,tenir més informació sobre la història del Balmes, protegir els fons i buscar-ne el millor destí (centre, museus, arxius, etc).



Un altre aspecte important és que aquest treball s’està fent gràcies als bons professionals de l’Institut que van vetllant perquè aquests fons no es facin malbé i es donin a conèixer; gràcies a que entre els exalumnes tenim persones amb responsabilitats o interès per la història o el patrimoni; gràcies a persones com l’arquitecte Cuixart, que està fent una gran tasca per posar en valor les escoles històriques (no us perdeu una visita al web https://sites.google.com/a/xtec.cat/xehbcn/), etc. I que entre tots van saber trobar el suport, en aquests cas de diferents administracions, per finançar part dels treballs de documentació. Com sempre en aquestes coses, sort n’hi ha de les persones que de manera altruista i voluntariosa treballen per projectes com aquest. Encara però queda molta feina per fer!

Finalment, ens agradaria que aquest esdeveniment també servís perquè tota la comunitat educativa de l’Institut Jaume Balmes tingués ben present d’on venim, quin és el nostre patrimoni, i ajudés a valorar i estimar una mica més el nostre institut. Ara és moment d’innovar, de canviar potser les maneres tradicionals d’ensenyar i de pensar en com ha de ser un centre educatiu del segle XXI, però sense perdre de vista la nostra història i aprendre dels que abans van innovar o van lluitar per un ensenyament de qualitat.

AMPA Comunicació