El Dominical. I jo...qui soc?


En alguna altra ocasió ja hem parlat dels horaris escolars en motiu de les propostes de reforma horària. I és un tema del que n’anirem parlant, perquè tot i els advertiments especialment de psicòlegs i neuròlegs sobre els riscos de no dormir les hores que necessitem, porta a moltes controvèrsies per la dificultat de posar a l’hora opinions i propostes d’aquests especialistes, del professorat, de les famílies, de l’alumnat, i totes en relació amb el sistema horari de la nostra societat.

Avui però ens volíem centrar en un dels aspectes dels que parla l’article “El temps a l’educació”   https://diarieducacio.cat/tenim-poc-temps-per-tenir-temps-una-mirada-des-de-la-neurociencia-als-horaris-de-lalumnat/
i és en el “El temps per dedicar al lleure. Temps per lleure vol dir temps que podem dedicar a nosaltres, sense cap altra mena de preocupació. El públic va respondre que dedica entre zero i dues hores diàries a aquest aspecte, una xifra clarament insuficient”.

Actualment és difícil analitzar, o entendre, com és el lleure en els nostre joves. Quin paral·lelisme hi ha amb el de la nostra joventut? Nosaltres tampoc dedicàvem el nostre temps exclusivament a llegir, a fer activitats artístiques, o sortides a la natura, etc. I ara tampoc són tot només pantalles.

Però potser sí que teníem més temps sense cap activitat, “perdíem el temps” o estàvem sols (encara que fos tancats a l’habitació per estar emprenyats amb els nostres pares), sense pantalles. I ens era més fàcil trobar-nos amb nosaltres mateixos, pensàvem en com érem (de feliços o desgraciats) però fèiem, potser més que ara, un treball inconscient d’introspecció i de coneixement d’un mateix. Un coneixement molt necessari en una etapa com l’adolescència. 

Les “pantalles” ens posen constantment en relació amb els altres i poc amb nosaltres mateixos, i ens treuen el temps per a la introspecció. I als joves (també a nosaltres) els aniria bé tenir estones per perdre el temps, per pensar en com són, què fan, com els va, etc. No és fàcil però potser hem d’ajudar a que trobin les maneres, els espais o les estones per fer-ho I que puguin aprendre a conèixer “qui soc jo”.  

Bon diumenge!!!!



AMPA Comunicació
Diumenge 3 de novembre de 2019