El Dominical - CULTURA, EDUCACIÓ I DESIGUALTATS

Al web de l’insitut trobareu l’anunci d’aquesta exposició. És per celebrar els 10 anys del projecte ”Creadors en Residència”.

Aquesta iniciativa porta un creador o creadora a un institut públic perquè durant tot un curs realitzi un procés de creació amb els joves, que després es mostra públicament com a projecte comú. El nostre institut hi ha participat els darrers tres anys amb artistes de l’àmbit de les arts visuals. Ja n’havíem parlat alguna vegada (si mireu els dominicals anteriors).
Avui però en fem referència perquè aquest projecte també forma part d’un pla* més general que s’ha impulsat a Barcelona entre el Consorci d’Educació, l’Institut de Cultura i l’Institut Municipal d’Educació que pretén que s’estableixin vincles més forts entre cultura i educació perquè ajudin al desenvolupament dels nostres fills i filles però també com una eina per lluitar contra les desigualtats a la nostra ciutat.

El nostre institut està especialment implicat en treballar educació i cultura, i bona part de l’alumnat té formació artística. Però...us posem només unes dades de la nostra ciutat:







Tots els infants i joves de la ciutat tenen l’oportunitat de fer els estudis obligatoris gràcies a la xarxa pública (a més de la concertada i privada) d’educació. Però...tenen l’oportunitat de formar-se artísticament?. Si mireu al mapa l’oferta d’ensenyaments artístics, veureu que la distribució dels ensenyaments reglats (públics i privats!) no és homogènia, i qui hi perden són els barris de rendes baixes.



Les dades d’una enquesta que s’ha fet recentment en el marc d’aquest pla* també ens expliquen que la situació econòmica condiciona clarament la possibilitat de rebre formació. I, per contra, aquesta mateixa enquesta ens diu que precisament les persones amb rendes més baixes valoren més la importància de rebre formació artística a escoles o instituts.




Així doncs, iniciatives com En Residència, que es fan no només als instituts com el nostre sinó a 23 instituts públics dels diferents districtes de la ciutat, són una bona notícia en la lluita contra les desigualtats també en cultura i educació.
Bon diumenge!

AMPA Comunicació

*Trobareu més informació d’aquest projecte a https://www.barcelona.cat/barcelonacultura/sites/default/files/mg_culturaeducacio_plaaccio_af.pdf