El Dominical - Estima’m quan menys ho mereixi…

Bon diumenge!

Fa poc va ser Sant Jordi i haguéssim pogut recomanar aquests llibres que parlen dels pares i mares i l’adolescència, i dels que parla l’Eva Piquer al diari Ara https://llegim.ara.cat/opinio/Estimals-menys-sho-mereixin_0_2009199095.html

Ho fem avui perquè el que ens ha cridat l’atenció és precisament el títol de l’article, que és el títol del llibre que acaba de treure el psicòleg i educador Jaume Funes: “Estima’m quan menys ho mereixi… perquè és quan més ho necessito” . És una frase brutal que en poques paraules expressa el que representa aquest moment en les famílies.

Què vol dir que “no s’ho mereixi”? Que està fent coses que no ens agraden, que el nostre adolescent no és com ens agradaria que fos, que està vorejant els límits de la legalitat, que beu que fuma, que surt i no sabem on és, que suspèn més que mai, que es droga,  que ens contesta malament, que ens perd el respecte… que no l’entenem, que ens fa enfadar.

Qui més qui menys ens trobem en situacions com aquestes. I com ho portem? Fatal, és clar. Tots hem d‘aprendre a respectar-nos, a conèixer-nos. Ni el nostre adolescent és com era fa pocs mesos i s’està coneixent, independitzant, provant. Ni nosaltres tampoc som els mateixos i ens alterem, ens preocupem o ens frustrem com mai. I poc (o gens o molt) serveix recordar la nostra adolescència. Han canviat moltes coses de quan érem joves: el pes d’una educació (a les famílies i a les escoles) ara potser menys rígida però en molts casos amb menys transmissió de valors (encara que fossin religiosos); un excés d’informació però no tant de necessitat de responsabilitzar-se del que fan; una difuminació del que està bé o del que no; un inici de tot més aviat, etc.

Però la resposta és que els estimem perquè és quan més ho necessiten. I és ben bé així i això és el que podem fer millor. La resta l’aniran fent, l’anirem fent….Però sense la generositat, el respecte o la confiança...que vol dir estimar, no és possible. Doncs….molts ànims i..ah! també sentit de l’humor. Ajuda a posar somriures en comptes de crits.

AMPA Comunicació