El Dominical - Mirar la tele ja no és el que era

Bon diumenge!

És possible que el que ens passa a algunes famílies sigui un fet més habitual del que pensem.


Què fem? Un mira una sèrie, l’altre les notícies, l’altre veu vídeos musicals, l’altre segueix un youtuber....i podríem ser qualsevol dels membres de la família que fa una cosa o altra (no ens sabem imaginar que faria la mascota!).


Hi ha molts factors que ens han portat a això. No en som experts i no ens hi posarem, però la societat, els mitjans de comunicació el consum de continguts culturals...el “món digital”, ha capgirat la relació de les famílies amb les pantalles. 

Som diferents i per això tenim gustos diferents. Quan alguns érem joves només podíem mirar el programa que posaven els pares (i normalment el pare) i això era millor que ara?  Ara, que cadascú miri coses diferents és positiu per compartir, per discutir, per conèixer els interessos dels altres membres de la família? Quan fa que no mirem una pel·lícula junts a casa?


Per això pensem que els pares i mares tenim feina a fer. Tal com diuen els experts:



Per fomentar-ne un consum responsable, seguiu aquests consells:
Sigueu contundents amb els continguts “tòxics”, per exemple amb la violència o el sexisme.
Acompanyeu els fills en la selecció dels programes o jocs segons els seus interessos i edat.
Comenteu amb els fills els programes que veuen o els jocs que utilitzen.
Ajudeu-los a desenvolupar un esperit crític amb els missatges que els mitjans transmeten.
Poseu els aparells en espais comuns de la llar.
Planifiqueu els moments adequats per veure el programa seleccionat o jugar a un videojoc triat i pacteu el temps segons la seva edat.

I potser hi afegiríem, en el cas dels fills adolescents: 
Aprofiteu els àpats per prohibir pantalles i mòbils (a tots) i segur que parlareu i compartireu més del que us penseu.
Expliqueu també vosaltres què esteu mirant i per què? 
No només comenteu el que estan mirant. Interesseu-vos pel que miren, per què ho miren, qui són els músics i les lletres, qui són els youtubers i de què parlen, mireu de trobar els vostres referents per trobar punts en comú.
Si hi ha algun tema interessant, una notícia important, etc. compartiu-la al moment amb els altres membres de la família. Potser així també els joves faran el mateix.
No critiqueu (o prohibiu) d’entrada el que veuen els altres membres de la família. Però com diuen les recomanacions, sigueu contundents amb els continguts tòxics però explicant per què ho són. Potser també ho són alguns continguts dels que mirem els adults. 
No és una tasca fàcil però segur que el que puguem fer dóna resultats!

AMPA Comunicació